Mukaddimah

MUKADDIMAH.

Membentuk dan mendidik insan pewaris anbia’ adalah satu tugas yang mencabar dan memerlukan kesabaran dan usaha yang berterusan dari semua pihak. Ianya juga memerlukan satu sistem pendidikan yang syumul lagi tersusun serta pentarbiyahan yang mantap dan berterusan.

Tunas-tunas muda Islam perlulah digarap dan digilap dengan ilmu-ilmu Islam yang syumul (teori & amali) dan di lingkungi udara pentarbiyahan jiwa yang nyaman dan berterusan di awal usia muda mereka lagi. Melalui pendidikan dan pentarbiyahan yang berterusan inilah diharapkan nanti dapat melahirkan para anbiya’ dan dapat menjadi contoh teladan kepada masyarakat. Kaedah fiqh ada menyebutkan “Setiap apa-apa yang membawa kepada kewajipan yang dituntut, maka ianya adalah dituntut”.

Menyedari hal ini, penubuhan pusat pendidikan dan pengajian ini, Ma’ahad Tahfiz Futuhil Ulum mensasarkan generasi muda Islam yang berumur 5 tahun ke atas sebagai pelajarnya dan pengajiannya berteraskan pengajian Ulum Addiniah dan Tahfiz. Ma’ahad ini menggabungkan ciri-ciri sistem pendidikan Islam tradisi silam (sistem pondok) yang penuh keberkatan dan sistem moden yang bermanfaat. Matlamat Ma’ahad melalui penubuhan ini dapatlah melahirkan generasi mukmin yang dipimpin oleh ruh dan cahaya Islam, yang seterusnya memberi manfaat kepada dirinya, masyarakatnya dan negaranya, dunia dan akhirat.

MISI MAAHAD.

Melahirkan muslim yang beriman, berakhlak mulia, berilmu pengetahuan tinggi dan beramal soleh dengan syariah Islam.

VISI MAAHAD.

Menjadi sebuah institusi pendidikan alternatif yang unggul untuk membina dan membentuk serta melahirkan generasi ilmuan Islam (Ulama Rabbani) melalui proses tarbiah sebagai elemen terpenting.

Advertisements
This entry was posted in MaahadTahfizFutuhilUlum, Mukaddimah and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s